Készítése, előállítása
Az abszinth nem más, mint a fehér ürömfű (Artemisia absinthum), és egyéb fűszernövények desztillált alkohollal történő keverése. A végeredmény az emberiség történetében legmagasabb legális, ötven-nyolcvan százalékos alkoholtartalommal előállított itala.Jellemzés
A fehér üröm az egyik legkeserűbb anyag a földön, egy millilitere keserűvé tehet hetven liter vizet. Ez is lehet az oka annak a kultusznak, ami a fogyasztása körül kialakult.Híres márkái
Mivel az abszinthot ezerkilencszáztizennégyben betiltották, ezért a ma létező fajták, a régi tradíciókra épülve alakultak ki, persze tujon nélkül. Mivel Svájcban találták fel a receptet, ezért több svájci fajta ismeretes, ilyen Logan Fils két fajtája, "az egyetlen eredetinek" titulált sima Logan Fils és a Swiss La Bleue, amely átlátszó és víz hatására lesz fehér. A cseh fajták közül említésre méltó a Sebor Absinth, amely sötétzöld színnel rendelkezik.Szervírozása, fogyasztása
Ha abszinthot iszunk a következő szertartások valamelyikén kell keresztülmennünk: Egyik lehetőség: Egy nagyméretű tulipánra emlékeztető pohárba két-három centiméter magasságban öntsünk abszinthot, majd egy lyukacsos, úgynevezett abszinthkanálra helyezzünk kockacukrot (a kockacukor elveszi az ital keserűségét), melyen keresztül lassan a pohár felett vizet csurgatunk. Az ital ettől átlátszatlan, egyesek szerint sejtelmesen foszforeszkáló, halvány sárgás-zöldes színt kap. (A hozzáadott víz mennyisége egyéni ízlésünktől függ.)
Másik lehetőség: A kiindulás megegyezik a fent leírtakkal, a különbség csak annyi, hogy a kockacukrot abszinthba mártjuk, majd meggyújtjuk. Ahogy a cukor karamellizálódik az italba keverjük és azonnal felöntjük jéghideg vízzel. Fontos hogy annyi vizet adjunk az italhoz, hogy az nehogy újra lángra lobbanjon.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
itaf 2008.09.22. 19:01:32
Zolipapaaaaa 2008.09.22. 20:44:00
itaf 2008.09.22. 21:27:55
Anitácska 2008.09.23. 16:30:30
itaf 2008.09.23. 20:20:17
ÉwyCica 2008.09.24. 09:06:00
Zolipapaaaaa 2008.09.24. 13:16:14
itaf 2008.09.24. 13:24:05
Anitácska 2008.09.24. 17:52:39
itaf 2008.09.24. 18:39:38
Anta 2008.09.24. 19:44:07
Anitácska 2008.09.24. 19:53:59
itaf 2008.09.25. 12:36:50